miercuri, 28 ianuarie 2009

Validare

..uneori, un fragment citit intr-o librarie ma face sa cumpar pe loc cartea, chiar daca nu intentionam, nu era subiectul cautat atunci, pentru simplul motiv ca fragmentul citit in treacat ma face sa cred ca autorul imi vorbea mie.
transcriu aici un astfel de fragment, care mi-a muiat inima (oricum, ploua de cateva zile) - din Harville Hendrix, ,,Gaseste dragostea pe care o doresti". Aparent n-are nici o legatura cu dragostea.
,,Salut, Leonard, i-am spus cînd ne-am cunoscut. Eu sunt Harville”
,,Eu sunt Iisus, a replicat el, calm, trăgând din ţigară, nu Leonard.”
Am fost siderat, dar mi-am ascuns reacţia. ,,Oh, i-am spus, eu sunt student la teologie, deci am o părere diferită despre Iisus. Dar mă bucur să te cunosc.”
(...)
A venit şi vremea când m-am hotărât să mă adresez lui Leonard ca şi cum ar fi fost Iisus. Nu mi se părea o blasfemie. De fapt, mi se părea o formă de respect. De ce să mai adaug şi eu o formă de conflict vieţii lui, când mintea sa era deja un câmp de bătaie? Dacă el credea că e Iisus, urma să accept acest lucru. Am mers la el într-o dimineaţă şi i-am spus: ,,Salut, Iisus.” Spre surpriza mea a spus: ,,Nu sunt Iisus. Sunt Leonard.” M-am bâlbâit o clipă, apoi am zis: ,,Dar îmi spui de săptămâni întregi că eşti Iisus!”
,,Da, a răspuns el, dar vocile mele îmi spun că nu e nevoie să fiu Iisus cu tine.”
Validarea îl adusese cu un pas mai aproape de vindecare.

3 comentarii:

Mugur spunea...

Ori de cate ori intru intr-o librarie imi manifest compulsia de a cumpara cel putin o carte. Si aparent fara vreo legatura cu cartea lui Harville Hendrix "Gaseste dragostea pe care o doresti", mi-am adus aminte de cartea lui Francois Lelord si Christophe Andre "Cum sa te iubesti pe tine pentru a te intelege mai bine cu ceilalti". Mi-am cumparat-o de ceva timp si e tot in stiva de carti inca necitite. Cred ca ii va veni randul peste vreo doua saptamani.

ajnanina spunea...

deci, peste vre-o doo saptamani o sa te iubesti mai mult...

Mugur spunea...

da, cu fiecare zi ce trece ma iubesc din ce in ce mai mult. sper sa ajung sa ma opresc inainte de a ajunge sa ma divinizez :) vreau ca iubirea pentru mine sa se stabilizeze undeva inainte :)