marți, 20 ianuarie 2009

meciul lunii: neuronu contra hormonu


sursa poza


la fel ca in povestea cu cei doi lupi care se lupta in inima fiecaruia si castiga cel pe care il hranesti, la granita dintre mintea rationala si cea emotionala se duce o lupta la fel de indelungata, cu un final la fel de (im)previzibil.


sau, hai sa nu zicem lupta, de aici ranit iese doar orgoliul, mai degraba e ca un meci intre mesagerii gandirii rationale si sabotorii ei.


la incepul neuronii stau uniti, bine stransi si organizati. si uneva, departe, se aude un tunet si incepe sa ploua violent. picaturi de substante parsive se strecoara prin spate, dizolvand conexiunile vechi si facilitand altele noi. stralucitoare, neverosimile, nefunctionale.


neuronii strang apararea, ingrosand membranele postsinaptice. dar dendritele le flutura in vant, atinse de fosnetele echipei adverse. care se scurge, lent si imprevizibil, mai departe.


ceva merge parca mai usor, influxurile sunt mai rapide. numai ca nu mai ajung unde trebuie, mesajele spre cap ajung la stomac, cele spre inima la sex, cele de la sex spre cap... ceva e bine si nu e. doar ca neuronii destabilizati nu prea isi dau seama. oricum, ce a fost duca-se, impulsurile sunt impulsuri si nu se mai intorc.


dupa ce fluxul hormonal se domoleste, neuronii cu corpul celular limpezit si dendritele atarnand evalueaza pagubele... culeg mesaje de la toate zonele afectate. ufff... refac vechile conexiuni... fac planuri si planuiesc strategii de refacere si rezistenta.


si cu toate astea se bucura de ragaz. si sunt linistiti ca nu se poate da vina pe ei. hormonii, bata-i vina...

2 comentarii:

Anonim spunea...

... da, dupa ce iesi dela un examen stresant, tot ce ai avut in cap ajunge la intestine... si da sa iasa

ajnanina spunea...

e adevarat, cand ceea ce a intrat in cap a fost inghesuit fortat pana la greatza, corpul protesteaza si se apara de scarbosenia mentala... iar reactia e fireasca, de eliminare.

niciodata n-o sa apara senzatia asta dupa un examen pentru care ai invatat cu placere si are a fost o victorie...