vineri, 6 martie 2009

joaca de-a leapsa, din nou :)

Am furat o leapsa, de la mamica de Sebastian.
Initial, pana cu vre-o luna in urma, leapsa mi se parea ceva copilaresc, dar de cateva exemple incoace mi se pare din ce in ce mai mult un intrument de dezvoltare personala. Evoluam punandu-ne intrebari si raspunzand la ele. In public sau in intimitate.
Unele intrebari nu ni se potrivesc tuturor. Si, cu toate astea, raspunsurile altora ne pun pe ganduri si ne deschid porti noi. Sau macar niste ferestre.
Pentru cine vrea...
1. Ce îti place sa faci atât de mult încât ai plati pentru asta?
Daca stau sa ma gandesc care sunt lucrurile pentru care am platit si cele care imi plac ma bucur sa vad ca se suprapun macar partial… As plati in continuare pentru dezvoltarea personala… indiferent daca sunt beneficiar sau facilitator… as plati inca pentru ocazia de a oferi mai mult din ceea ce am de oferit (se cheama reclama, nu? :))… si platesc in continuare pentru a manca prajituri, chestie care imi place teribil … :))

2. Daca ai afla azi ca mai ai de trait exact 5 ani, ce ai face începând de mâine?
Nu mi se pare relevant intervalul, n-as schimba mare lucru. E o situatie universal posibila. Daca as mai avea de trait doar un an, m-as mobiliza sa le fac pe toate cele nefacute, sa le spun pe toate cele nespuse… am facut candva un exercitiu de genul acesta, avand la dispozitie doar 8 zile. Primele au fost super… pe la ultimele ma apucase teama ca nu cumva mintea mea sa fie atat de puternica incat sa … am supravietuit, si m-am bucurat de cateva chestii rezolvate. Si am ramas cu regretul ca n-am luat-o mai in serios si cu frustrarea ca n-am fost luata in serios :))
3. Daca ai câstiga un milion de euro neimpozabil, ai continua sa faci ce faci acum? Acum fac foarte multe, sigur ca as renunta la o parte din ele, cele mai vechi. As continua cu ce am inceput acum…
4. Peste 15 ani, ce ai vrea sa scrie pe prima pagina despre tine, în cel mai important ziar din tara? Nimic. Nu doresc sa actionez la nivel de macrosistem.

5. Ce vrei sa spuna prietenii tai despre tine la ceremonia ta funerara?
Nimic. Nu se va organiza o astfel de ceremonie, in masura in care pot lua eu atunci decizii. Imi doresc sa traiesc mult, si as vrea ca prietenii mei, chiar daca vor fi foarte batrani sa nu imi simta lipsa. Nu pentru ca n-as fi fost importanta pentru ei. Ci pentru ca ei insisi sunt oameni cu vieti pline. In care am si eu un loc, la fel ca altii.

6. Dar pe piatra ta funerara ce vrei sa scrie despre tine? Nimic. Nu vreau o astfel de apasare. Nu-mi doresc urme de-astea greu degradabile. Nici de piatra, nici de cuvinte.

7. Când erai mica ce le raspundeai celor mari la întrebarea: Tu ce vrei sa te faci când vei fi mare? N-am avut o optiune ferma. Am vrut multe, am realizat o parte din ele. Mi-a mai ramas sa fiu scafandru (nici macar n-am invatat sa inot). Acum vreau sa ma fac… dar asta va zic peste o luna, dupa ce verific varianta demo.
Si imi doresc ca peste cativa ani, sa fie din nou ceva nou. Si bun.
8. Ce ai face, daca ai sti absolut sigur, dincolo de orice dubiu, ca este imposibil sa esuezi? Asta a fost o leapsa in sine, merita tratare separata. Mi-as indeplini toate dorintele(ecologice).
9. Ce ai vrea sa le spuna copiii tai nepotilor tai despre tine?
Nu am. Si daca as fi avut, le-as fi dat libertatea sa spuna ce vor… :). Si cele bune si cele rele trebuie cunoscute, pentru a mentine ramurile arborelui genealogic vii si puternice.

10. Daca ai putea acum sa te proiectezi în viitor, în ultima zi a vietii tale si sa îti iei un interviu, care sunt alea 3 întrebari pe care ti le-ai adresa? Am detestat intotdeauna interviurile… cred ca m-as lasa in pace si nu mi-as stresa ultima zi :))

10 comentarii:

Bogdan Toth spunea...

Am ramas putin surprins de intrebarile enumerate. Pentru moment parca ma simteam atras sa intru si eu in joc si sa imi caut raspunsuri la ele. Pe masura ce faceam asta am constata ca mi se modifica stare si o puternica dorinta de a renunta se face simtita.

Cuncluzia e ca eu nu doresc sa imi raspund la intrebarile astea. Sunt sigur ca totul are un rost in vita iar ceea ce fac eu acum cu siguranta e cel mai bine pentru mine. Daca sunt unde sunt acum e datorita faptului ca la un moment dat am hotarat sa pornesc pe un drum. Ce am gasit in drumul meu are un rol transformator pentru mine si atunci de ce as face altfel?

Simt aceste intrebari usor periculoase. Poate ca ar trebui la le cititi de mai multe ori inainte sa le raspundeti. Odata ce ai dat un raspuns ai dat voi cuiva sa intre in viata ta. Vrei sa faci asta?

ajnanina spunea...

Bogdan

si eu am simtit aceste intrebari usor... provocatoare, tocmai prin faptul ca nu am fost atrasa sa raspund.
initial mi-am spus ca raspund doar la unele.
la celelalte am dat un raspuns oarecum evaziv. dar sunt sigura ca chiar daca nu am raspuns complet, undeva, mintea mea se mai joaca cu ele.
am respins initial raspunsurile referitoare la moarte, si pe cele legate de publicitate, apoi am scos ideea mortii din ele si am pastrat doar contextul. a aparut atunci un raspuns. m-a surprins ca a parut, dar l-am luat totusi :))

iar ideea de a da voie cuiva sa intre in viata mea o accept partial, asa cum si aici e o viata partiala. un fragment la care accesul este permis...

ajnanina spunea...

Mugur

ma bucur ca ai gasit raspunsurile pe care le stiai, asta inseamna ca identitatea ta e stabila, si toata piramida de sub ea... :)

iar in ceea ce priveste lenea, eu cred ca a fost doar lipsa de provocare :)

Ioan spunea...

ca sa vorbesc despre tine Jane, imi place simplitatea si acceptarea ta... si echilibrul tau cu tine...

Cam asta vad si aud...

viata e frumoasa asa cum este, eu sunt ok, tu esti ok...

mai jos un alt fel de acceptare, mai acknowledgement...

http://inspiredachievement.ro/empower/letter-to-yourself-leader-of-your-life/

gabi spunea...

Buna dimineata Jane!
Bogdan, se pare ca si eu gandesc ca tine :)

Ai spus: "Odata ce ai dat un raspuns ai dat voi cuiva sa intre in viata ta. Vrei sa faci asta?"
As da voie cuiva sa intre in viata mea, dar probabil ca nu tuturor fiindca n-as sti apoi sa ma decurc, sau nu oricui, din aceleasi motive.

Va pup pe toti!

ajnanina spunea...

multumesc Ioane ca ma inveti despre o acceptare entuziasta, plina de energie!
de la tine invat cum echilibrul nu inseamna o , ca rezultat al sumei intre + si - , ci 100%!

ajnanina spunea...

Gabi

mie ideea lui Bogdan mi se pare un instrument excelent pentru a ne construi si a ne gestiona accesul la porti :))

prin intrebarile pe care le primim si raspunsurile pe care le dam (in mod constient si deliberat) ne (re)construim si ne (re)populam permanent Universul !

o zi minunata!

gabi spunea...

Da Jane,
sa stii ca ulterior m-am gandit la forma deliberata de acces si mi-am imaginat ca pe prietenii buni ii pot primi in toata casa, iar pe amici/cunostinte, numai in sufragerie. O fi o forma de pedanterie ? Sau doar un soi de jena fata de cei care, necunoscandu-ma bine, ar putea trage concluzii gresite daca ar vedea praful nesters pe noptiera ? :))
O zi excelenta si tie, Janine !

Carol spunea...

ai incercat vreodata sa-ti traiesti o zi din viata,urmarind actrita din tine,ptr fiecare persoana sau eveniment ai un set de reactii dinainte preconceput,nu atat de tine cat de profesorii care ai avut pana acuma,parinti,prieteni si un pic din personalitatea ta facuta din ce au gandit altii ptr tine...adevarul este ca nu reactionam suta la suta autentic,iar la testul cu intrebarile respective sunt doar o forma din actrita din tine,cred ca toti ne comportam asa,unii mai mult altii mai putin....

Ioan spunea...

@Carol, esti intelept om bun. respect. ;-)