sâmbătă, 13 februarie 2010

joburi mai putin obisnuite


depanam amintiri, si glumeam pe seama vremurilor cand mi-am intrebat un amic aflat intre joburi ce are de gand sa faca, ce stie mai bine si s-ar cauta pe piata, si mi-a zis ca o sa dea un anunt la ziar cu: ,,tin femei in brate".
am ras, si am ajuns la concluzia ca da, s-ar cauta foarte bine. mai usor si mai putin costisitor decat sa apeleze la un gigolo, o gramada de cliente i-ar putea cere, in momentele de suparare sau de tristete sa le tina in brate. asa, pur si simplu. intre timp omul a mai imbatranit si a renuntat la idee... :))
mi-am mai amintit de asta atunci cand am fost la un curs despre atingerea terapeutica, in momentul cand am invatat cate nuante poate avea o simpla atingere si cat de dificil poate sa fie sa fii deplin prezent pentru cel care are nevoie de tine si in acelasi timp transparent, fara a-i transmite nimic din ce esti tu si din agenda ta deschisa sau ascunsa.
apoi mi-a ramas o vreme in minte o idee dintr-o carte SF, din care nu-mi amintesc mare lucru din actiune, ci doar ideile bune. era vorba de un serviciu numit ,,ajutorul telefonic", un numar unde sunai si doar vorbeai stiind (fara a fi foarte sigur) ca esti ascultat. atat. nici un raspuns, nici macar o respiratie cat de cat perceptibila la celalalt capat al firului. cei care ascultau nu interveneau nici macar cand sunau sinucigasi pe marginea hotararii sau cand o violenta era in plina desfasurare. un serviciu cu rol de supapa sociala.

ar merita pus in practica, chiar cu mici adaptari. exista oameni si exista momente in care presiunea aproape-nebuniei sau luciditatea depresiei nu poate fi directionata spre un prieten, terapeut, preot sau altcineva aparent ascultator. prietenia ar avea de suferit, un terapeut obisnuit (iertare celor buni care citesc) l-ar face pe nefericit sa se simta si mai nefericit, un preot cat de bun ar fi asociat cu sentimentul de vinovatie, un coach ar pune intrebari din ce in ce mai dispretuitoare vazand ca respectivul nu vrea sa schimbe ceva, ci doar sa spuna.
ce oameni ar putea sustine astfel de joburi si in ce conditii? ce s-ar cere in CV? si cum s-ar evalua prezenta, transparenta, pacea interioara si alte calitati absolut necesare? cum ar arata o fisa a postului?

5 comentarii:

DOAR NOI spunea...

Da... buna meserie. Eu una asapela la un astfel de domn... E tot ce imi doresc si mi-am dorit pana acum...Sa fiu tinuta in brate... si atat!
Cred ca ar avea succes.

ajnanina spunea...

DoarTu,
da, intai are nevoie de recomandari serioase :)

ombun spunea...

;) poate ma reprofilez....! sera pas très mal......!

ajnanina spunea...

doctore, nu e nevoie chiar de reprofilare.
adaugi doar una-doo competente la ale tale, cele profesionale...
si o sa fii cel mai cautat!

ombun spunea...

parol surioara! cu asa consilier.....scap lu criza! sarutarmea dei de maini!