joi, 8 ianuarie 2015

metamorfoze. metEMOrfoze. un fluture e o omida care a facut psihoterapie.am gasit poza si afirmatia si mi-au placut. pentru ca am fost intotdeauna fascinata de ideea de metamorfoza. si de orice transformare mai mult sau mai putin completa la care am fost martora macar o clipa.
doar ca psihoterapia poate sa para ciudata aici, inserata intr-un proces firesc si natural. toti fluturii se formeaza din omizi si nimeni nu-i asista in treaba asta, ma rog, cu exceptia fluturilor de matase. iar fluturii de matase asistati nu mai ajung sa traiasca in starea de fluturi pentru ca ii crestem pentru firul de matase, si nu pentru zbor.

am vrut sa inteleg mai bine, sa-mi amintesc ce inseamna si am deschis manualul de zoologie – un manual vechi de peste o suta de ani, in care descrierea metamorfozei are un pic de vraja – din culoarea paginii, din limbaj – o vraja care te poate ajuta sa treci mai usor la metafora. bine, l-am ales si pentru ca intimitatile astea nu le-am gasit in manuale mai noi,

si am incercat sa-mi imaginez toate aceste transformari traite constient, sa-mi imaginez ca le simt in corpul meu -  si da, da, sustin ca psihoterapia e necesara.
o omida are o existenta de sine statatoare, o viata in care se deplaseaza, se hraneste, relationeaza, intr-un normal al ei, normalitate care e de fapt a altor specii. ar putea face asta pe  in continuare doar ca in interiorul ei, la un moment dat ceva incepe sa moara. nu stie ce, cum, de ce, dar presupun ca simte ceva. si copiii simt dureri de crestere cand cresc prea brusc si nu inteleg ce se petrece cu corpul lor.  in corpul omizii, apoi al crisalidei aproape totul moare si renaste.

oare cum ar fi sa traiesti asta constient, simtind cum ceea ce considerai a fi ,,trupul’’ tau se descompune treptat si in locul lui apare altceva, atat de diferit incat n-ai idee ce sa faci cu el?
cum e cand, adult fiind, si considerand ca traiesti o viata normala incepi sa simti ca ceva ce parea foarte firesc – obisnuinte, convingeri, valori – incepe sa moara treptat si in loc apare ceva ciudat ce nu se potriveste nici cu trecutul, nici cu prezentul?
si sunt stari in care nu te recunosti, pe care nu le poti controla, orice miscare ai face doare ca naiba. nimic in jur nu ti se mai potriveste, nimic nu mai e suportabil, te inchizi, te izolezi, doar ca schimbarea continua, moarte devine un proces indelungat, si nu ai nici cea mai vaga idee cum o poti opri, cum te poti opri.

in aceste conditii, alegerea starii de inconstienta pare imperios necesara. operatiile se fac cu anestezie generala. dar ce privilegiu sa poti asista treaz la tot ce ti se petrece... iar cineva sa fie alaturi, dezinfectand, curatand, regland doza de anestezic astfel incat sa nu simti durerea, dar sa intelegi ce se petrece... si povestindu-ti despre zbor, si ajutandu-te treptat sa descoperi regulile de functionare ale noului trup in aceeasi lume, vazuta acum de sus...Niciun comentariu: